Historia

Artisticas historia börjar år 1943, då Ulf Perander grundade en liten antikvitetsaffär i Lönnrotsparken i Helsingfors. Följande år gifte sig Ulf med Eva Takanen, som började i den svenska teaterskolan på Svenska Teatern. Mycket snart blev Eva och Ulf Perander intresserade av orientmattor och de började satsa på dessa i sin antikvitetsaffär.  

Eva Peranders liv är en del av Helsingfors kulturhistoria. Hon gjorde en imponerande karriär på teatern på 1950- och 1960-talen och arbetade med sin samtids stora skådespelare, bl.a. Vivica Bandler, Åke Lindman, Börje och Yngve Lampenius, Kyllikki Forssell, Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson.

Eva lämnade teatern i början av 1970-talet och fattade intresse för att resa tillsammans med sin man till de bästa producenterna av orientmattor i Iran, Indien, Turkiet, Afganistan och Pakistan.

Ulf Perander dog år 1978 och Eva fick hela ansvaret för Artisticas verksamhet. Hon hade lagt märke till att kvinnor klarar sig lika bra som män i islamitiska länder och fortsatte med sina mattresor till Asien.   

Eva Perander har nu gjort affärsresor i mer än 30 år och köpt mattor både i Indien och i Europas frihamnar, där hon själv kan välja de bästa mattorna som alla är unika i sitt slag. Eva Perander har besökt över åttio länder.

Huvudstadens svenska teaterestrader har bytts ut mot en karriär som en ansedd försäljare av orientmattor. Den eleganta Eva Perander arbetar fortfarande mer än 200 dagar om året på Artistica.