Historia

Artistican historia alkaa vuodesta 1943, jolloin Ulf Perander perusti pienen antiikkiliikkeen Helsingin Lönnrotinpuistikkoon. Seuraavana vuonna Ulf vihittiin Eva Takasen kanssa. Eva aloitti ruotsalaisen teatterikoulun Svenska Teaternissa. Hyvin pian Eva ja Ulf Perander kiinnostuivat itämaisista matoista ja heidän antiikkiliikkeensä toiminta painottui niihin. 

Eva Peranderin elämä on osa Helsingin kulttuurihistoriaa. Hän teki 1950- ja 60-luvuilla näyttävän uran teatterissa ja työskenteli aikansa huippujen, mm. Vivica Bandlerin, Åke Lindmanin, Börje ja Yngve Lampeniuksen, Kyllikki Forssellin, Lasse Pöystin sekä Birgitta Ulfssonin kanssa.

Eva jäi pois teatterista 1970-luvun alussa ja hän innostui miehensä kanssa mattomatkoista suoraan parhaiden itämaisten mattojen valmistajien luokse Iraniin, Intiaan, Turkkiin, Afganistaniin ja Pakistaniin.

Ulf Perander kuoli 1978 ja Artistican koko toiminta jäi Evan vastuulle. Hän oli jo huomannut, että nainen pärjää islamilaisissa maissa siinä kuin mieskin ja jatkoi mattomatkojaan Aasiaan.  

Näitä matkoja Eva Perander on tehnyt jo yli 30 vuotta, ja ostanut mattoja niin Intiasta kuin Euroopan vapaasatamista, joissa hän pääsee itse valitsemaan parhaat matot, joista jokainen on yksilö. Eva Perander on käynyt yli kahdeksassakymmenessä maassa.

Pääkaupungin ruotsinkielisten teattereiden estradit vaihtuivat uraan arvostettuna itämaisten mattojen kauppiaana. Eva Peranderin  poismenon jälkeen Artistican toiminta jatkuu Verkkokauppana.